Vi kan allt inom tandvård och estetik

Profylax

Profylax kallas de förebyggande behandlingarna vi gör. Till exempel behandling hos tandhygienist eller EmunDo. För optimal munhälsa bör man gå på kontroller och rengöringar regelbundet och vi rekommenderar att besöka en tandhygienist 1–4 gånger per år.

Vi har många patienter som absolut inte vill använda fluor. Vi rekommenderar då oftare kontroller för att kontrollera att patienten inte har karies. Vi ber också patienten att meddela tandhygienisten i förväg för att vi ska använda det fluorfria alternativet under behandlingen.

EmunDo

  • EmunDo PTT är en teknik som effektivt rengör och desinfekterar parodontala fickor och eventuella inflammerade implantat med hjälp av diodlaser. PTT är den säkraste behandlingen för peri-implantit och klassas som alternativ behandling till antibiotikabehandlingar. Den reducerar alltså bakterier smärtfritt och skonsamt.

 

Gnisslande tänder


  • Om du gnisslar tänder har det ofta att göra med överaktivitet i käkmuskeln, vilket vi kan behandla dig med muskelavslappnande och minska muskelns aktivitet, då upphör gnisslandet vilket är otroligt viktigt för tänderna.

Professionell rengöring

  • Boka tid för en bra investering i god munhälsa hos tandhygienisten! I behandlingen ingår noggrann tandstensborttagning samt en ordentlig bedömning av tandkött och munhälsa. Vår tandhygienist använder sig av ultraljud för borttagning av tandsten och AirFlow som med hjälp en bläster tar bort missfärgningar. Sist men inte minst avslutas behandlingen med putsning som ger en fräsch och behagande känsla

Fluorgel och fluorlack

  • Om man har hög risk att få karies eller om man har många nya kariesskador, kan det vara nödvändigt med intensivbehandling med fluor. Sådan fluorbehandling kan till och med läka ytliga kariesskador på emaljen.
  • Med fördel kan fluorlack eller fluorgel användas. Fluorlacket, som ofta innehåller en hög koncentration av fluor, penslas på tänderna. Lacket får stelna och sitter sedan kvar i timmar. Mycket fluor kan på så sätt lagras in i tandemaljen. Tandvårdspersonal sköter lackningen. Om man har hög risk för karies kan det vara lämpligt att upprepa behandlingen två till fyra gånger per år.
  • Fluorgel är en tjockflytande vätska som innehåller fluor. Gelen läggs i en individuellt anpassad munskena som ser ut som ett tandskydd. Skenan sätts över tänderna och får sitta i fem minuter så att fluorgelen hinner påverka tandytan. Man upprepar behandlingen dagligen, ibland i flera månader. Behandlingarna har god effekt.