Vi kan allt inom tandvård och estetik

Invisalign: Tandreglering med osynlig tandställning

Den osynliga tandställningen

Den osynliga tandställningen, Invisalign, är ett modernt tillskott inom den allmänna tandvården. Invisalign är ett tandregleringssystem som rätar upp dina tänder, utformad för att ge dig det leende du förtjänar.

Till skillnad från en traditionell tandställning med räls är Invisalign en genomskinlig tandskena och en nästintill osynlig tandställning.

Vi tandläkare på Mirala Clinic är Invisalign-certifierande ortodontister och har lång erfarenhet av denna typ av estetisk tandvård. Kontakta oss för att boka ett första möte och konsultation!

Hur fungerar invisalign?

Tandskenorna som används under behandlingen är speciellt formgjuten efter dina tänder. Skenorna, som är transparenta, har du på dig dygnet runt för att de gradvis ska förflytta dina tänder till önskat läge. Den specialanpassade skenan är bekväm och smärtfri. Den är dessutom avtagbar så att du slipper tandskenan när du äter och borstar tänderna.

Med jämna mellanrum, ungefär varannan vecka, byts skenorna ut. Successivt kommer tänderna att röra sig i riktning mot det förväntade slutresultatet.

Exakta resultatet varierar från fall till fall. I början av behandlingen lägger vi upp en behandlingsplan för just dig utifrån förutsättningar och mål. Efter ungefär 3 månader brukar de festa se resultat.

Hur känns invisalign?

I och med att skenorna är formgjutna och byts ut med jämna mellanrum, sitter de bekvämt längs din tandrad. Plastskenan är slät, utan någon metalltråd eller dylikt som skaver och skapar irritation.

Invisaligns skenor kan behandla flera olika typer av bettfel

Med en behandling kan vi utöver estetiska skäl även korrigera olika typer av bettfel. Invisalign kan åtgärda både enklare och mer komplicerade bettfel. Redan innan vi påbörjar en behandlingsplan kan vi med hjälp av 3D-visualisering förutse hur korrigeringarna kommer hjälpa dig där vi även kan se ett förväntat slutresultat. Några av de bettfel som Invisalign kan justera:

 • Djupt bett/överbett: Innebär att överkäkständerna biter förbi underkäkständerna. Denna typ av bettfel kan göra att läpparna inte går att sluta på ett naturligt sätt.
 • Underbett: Vid underbett hamnar överkäken bakom underkäken vid ihopbitning. Underbett kan göra att framtänder och kindtänder inte fungerar normalt och slits ner. Det kan också ge smärtor i käken och käkleden.
 • Öppet bett: Innebär att vissa tänder även vid sammanbitning inte har kontakt med varandra.
 • Trångt mellan tänderna: Att ha allt för trångt mellan tänderna kan resultera i att plack ansamlas, vilket på sikt kan öka risken för karies och tandköttsinflammation.
 • Glest mellan tänderna: Att ha för stora avstånd mellan tänderna kan påverka tandköttet negativt (då inte tänderna skyddas). Det kan även orsaka tandköttsfickor och ökad risk för tandlossning.
 • Korsbett: En bettavvikelse när över- och underkäken i sidopartierna biter fel mot varandra. Det kan leda till slitage på tänderna och problem med tandköttet.

Hur går en behandling med Invisalign till?

När du gör en tandreglering med Invisaligns skenor hos oss lägger vi upp en behandlingsplan efter just ditt fall. Behandlingen följer alltid tre steg:

 1. Första besöket
  Vid första mötet tittar vi på dina tänder och går igenom dina önskemål. Vi berättar vi vad behandlingen innebär och vad som krävs av dig för att behandlingen ska få så bra effekt som möjligt. Under konsultationen tar vi foton, avtryck och röntgar dina tänder för att samla information.

  Vi svarar såklart även på de olika frågor och funderingar du kan tänkas ha kring behandlingen. Du behöver inte förbereda någonting inför ett första möte.
 2. Dina skenor
  Andra gången du kommer till oss, gör vi en exakt avgjutning av dina tänder och bett. Vid andra mötet går vi igenom och tar fram din behandlingsplan.

  Nästa gång du kommer tillbaka får du dina nya skenor. Vi går noga igenom instruktioner och skötsel av dina nya skenor.

  Allt eftersom dina tänder förflyttas, får du nya formgjutna skenor. Beroende på vilken behandlingsplan vi väljer för dig, får du nya skenor varje/varannan vecka.
 3. Resultatet
  Ungefär var 6e-8e vecka kommer du tillbaka till oss för kontroll och får dina nya skenor. Efter behandlingsplanen får du efterbehandlingsskenor, så kallade retainers. En retainer kommer du att använda en längre tid framöver, dock enbart under natten. Det är viktigt att du använder din retainer för att minimera risken att dina tänder förflyttar sig och återgår till den ursprungliga positionen.

Vad kostar Invisalign?

Priset för tandreglering med Invisalign varierar från fall till fall. Den totala kostanden beror på hur komplicerat till fall är och hur lång tid vi beräknar att behandlingen kommer att ta.

Exakt vad just din behandling kommer att kosta är därför svår att säga. Boka tid hos en oss för att få en korrekt bedömning och pris.

Fördelar med Invisalign

 • Snabbt resultat: Patienter som genomför en Invisalign-behandling kan få resultat redan efter 3 månader.
 • Genomskinlig tandskena: Eftersom plastskenorna är transparenta, är Invisaligns behandlingsmetod diskret och till skillnad från en traditionell tandställning nästintill osynlig.
 • Avtagbar: Invisalign är smidig och enkel att ta av och på. Den går smidigt att avlägsna när du äter och borstar tänderna.
 • Bekväm: Behandlingen är helt smärtfri, skenan är framtagen för att vara så bekväm som möjligt.

Tidbokning för Invisalign

Priset för tandreglering med Invisalign varierar från fall till fall. Den totala kostanden beror på hur komplicerat till fall är och hur lång tid vi beräknar att behandlingen kommer att ta.

Är du intresserad av att utföra en tandreglering med hjälp av Invisalign? Kontakta eller boka en tid hos oss, så hjälper vi dig på vägen till ett självsäkert leende.