Vi kan allt inom tandvård och estetik

Laser

Dental laser hjälper oss att genomföra många behandlingar smärtfritt och är väldigt bra för att förbereda tänder inför fyllning, möjliggöra smärtfria och blodfria parodontitbehandlingar.

Behandling av herpes och afte

Munherpes är en vanlig förekommande virusinfektion. Primär herpes eller det första utbrottet kommer oftast i ungdomsåren och är oftast det största utbrottet med flertalet blåsor både i och kring munnen. Herpes är endast smittsamt vid aktiva blåsor och sår.

När herpessåren läkt ut så finns viruset kvar vilande kvar i kroppen. En del får aldrig några nya besvär medans andra regelbundet får nya utbrott. När ett utbrott är på gång brukar en som haft herpes kunna känna igen symptomen med svullnad eller smärta redan en till två dagar innan det bryter ut med vätskefyllda blåsor som sedan snabbt spricker och bildar sår. Herpesblåsorna gör nästan alltid ont och kan om de är flera nära varandra flyta ihop och bilda större sår i eller kring munnen. Läktiden för obehandlad herpes är för det mesta en dryg vecka.

Tidig behandling med medicinsk laser eller virushämmande medicin kan hindra herpesblåsorna från att bildas. Om smärtsamma blåsor hunnit bryta ut så kan behandling med medicinsk laser påskynda utläkningen och minska besvären. Den som lider av återkommande herpes bör behandla blåsorna vid varje utbrott för att på så sätt få allt längre intervaller mellan utbrott.

Afte är smärtsamma blåsor i munnen på den rörliga slemhinnan vid insida kind, tunga och tandkött. De biologiska mekanismerna bakom afte är inte kända och därför saknas idag behandling som botar afte och hindrar afte från att återkomma. Behandling av afte med medicinsk laser lindrar symptomen och bidrar till snabbare utläkning. Den som ofta återkommande afte bör använda en tandkräm utan skummedel (natriumlaurylsulfat) och ta tillskott av vitamin B12 som kan ge lindring för vissa personer.

Vi använder A.R.C Laser Fox 514 för behandling av herpes och afte.