Joakim Almqvists restauranger och koncept

Joakim Almqvists restauranger och koncept

By Emma LindströmNovember 19, 2025

Joakim Almqvist är en känd svensk kock och delägare i restaurangen Coco & Carmen i Stockholm. Joakim Almqvists restauranger är normalt välkända för sin mat, men i september 2025 drabbades Coco & Carmen av något allvarligt. Ett listeriautbrott sjukhusvårdade flera gäster, och det väckte många frågor om matäkerhet när man äter ute. Matförgiftningar kan få riktigt allvarliga följder, speciellt för vissa människor.

Vad hände på Coco & Carmen

Mellan 23 och 27 september 2025 blev ungefär 20 gäster sjuka efter att ha ätit på restaurangen. Fyra personer utvecklade sepsis, vilket är en livsfarlig blodförgiftning orsakad av listeriabakterien. Omkring 60 anmälningar kom in till miljöförvaltningen i Stockholm (tämligen mycket för bara några dagar). Restaurangen stängdes omedelbar när man fick vetskap om problemet för att stoppa vidare smittning.

Listeria är farligare än många tror

Listeria monocytogenes är en bakterie som gömmer sig i förorenade livsmedel. Den är särskilt riskabel för fyra grupper: äldre människor, gravida kvinnor, personer med svagt immunförsvar och mycket små barn.

Det värsta med listeria? Den överlever i kylskåpstemperatur. Det betyder att kall mat kan innehålla levande bakterier även i kylen. Opastöriserade mejeriproducter, kallskuret och vissa färskt lagrade grönsaker drabbas ofta av listeria.

Så förebygger restauranger smittan

Restauranger måste ha streng hygien och korrekt kylförvaring. Personalen behöver utbildning i livsmedelssäkerhet. Regelbunden rengöring och kontroll av råvaror är helt nödvändigt.

  • Kontrollera temperaturen i kylutrustningen dagligt
  • Rengör all utrustning grundligt och ofta
  • Granska leverantörernas hygienstandard
  • Utbilda personalen i matförgiftningsrisker

Joakim Almqvist och Coco & Carmen har nu förstärkt alla sina rutiner för livsmedelssäkerhet.

Vad gör du om du blev sjuk

Om du åt på restaurangen mellan 23 och 27 september och får symtom, sök vård omgående. Leta efter feber, kräkningar, diarré eller magvärk.

Listeriasymtom kan dröja några dagar. Berätta för läkaren exakt när och var du åt. Det hjälper till att få rätt behandling snabbt.

Du ska inte skämmas för att rapportera detta. Din information hjälper miljöförvaltningen att förebygga framtida utbrott. Livsmedelsäkerhet är något som påverkar oss alla.

Dela: